luni, 13 decembrie 2021

Analiza distribuţiei temperaturii apei la suprafaţa oceanului

Tehnica de lucru

1. Pentru analiza distributiei temperaturii apei Oceanului Planetar ne-am oprit asupra proiectului World Ocean Atlas 1998 prezentat in cadrul NODC. Interfata este extrem de usor de folosit, alegindu-se variabilele dorite , în cazul de faţă ne vom opri asupra temperaturii. Din sectiunea Ocean Basin se va pastra optiunea World. Perioada de timp solicitata va fi data de valoarea mediei anuale (all data annual). In cazul adincimii (depth) se va pastra optiunea surface. Ultima alegere pe care o avem de facut se va opri asupra reprezentarii grafice a datelor. Se va alege optiunea Objectively analyzed climatological mean. In final se apasa butonul Show map.

2. Vizualizarea hartii distributiei temperaturii apei la suprafata Oceanului Planetar.

3. Interpretarea hartii: se citesc cu atentie informatiile aflate in partea de jos a paginii (temp. minima, maxima, scara) si se analizeaza distributia temperaturii.

4. Dupa aceasta etapa se va trece la construirea hartilor tematice pentru distributia temperaturii in profil vertical. Fiecare student va trebui sa obtina cite o harta pentru distributia temperaturii la adincimile de 50m, 100m, 500m, 1000m, 2000m, 3000m, 4000, 5000m si 5500m. Toate acestea se vor realiza extrem de simplu, modificind doar valoarea adincimii din casuta aferenta (depth) si pastrind neschimbati ceilalti parametrii.

5. Interpretarea fiecarei harti obtinute si realizarea unei analize comparative care sa scoata in evidenta modificarea valorilor temperaturii in profil vertical.

 

Aceasta este ultima versiune a atlasului. Primul pas consta din selectarea parametrului dorit a fi reprezentat(Temperatura/Salinitate etc.).
Ulterior se vor alege mediile decadale, perioada dorita si adancimea.

Harta finala va putea fi salvata (Save Image As...)


 
 
Climatic Atlas of the Sea of Azov 2005


Acest site va ofera date suficiente pentru relizarea proiectului de semestru.



Niciun comentariu:

Search