Cea mai mare adâncime a Oceanului Planetar apare in fosa Marianelor din Oc. Pacific: 11035 m. Aceasta fosa are ~2500 km lungime fiind orientata pe directia NE-SV. Latimea medie este de 70 km, dar linga insula Guam fosa atinge latimea maxima de 338 km. Fosa s-a nascut la contactul dintre Placa Pacifica si Placa Filipine (prima subducindu-se sub cea de a doua), fenomen insotit si de aparitia insulei vulcanice Guam.
Identificarea unităţilor de relief din cadrul marginilor continentale.
Coastal plain = Cimpia costiera Continental shelf = Selful continental Continental slope = Versantul cont.
Continental rise = Glacisul continental Abyssal plain = Cimpia abisala Sea level = Nivelul marii
Topografia Mării Mediterane pe baza datelor ETOPO5
Pe versantul continental se intilnesc numeroase canioane submerse. Unele dintre acestea au dimensiuni mai mari decit cele subaeriene. Scurgerile turbiditice imprima morfodinamica acestor canioane. Unul dintre cele mai spectaculoase este canionul Monterey.
Grand Banks este localizat in sud-estul insulei Newfoundland fiind o zona foarte bogata in peste si petrol. Adincimile mici (36.5-185 m), corelate cu prezenta curentului cald al Golfului (Gulf Stream), ofera conditii optime pentru pesti si plante. Zona este cunoscuta de pescarii portughezi si basci ca importanta resursa piscicola de sute de ani. Explotarile petroliere incep din anii 1960, importante descoperiri facindu-se in anii 1979, 1981 si 1994. In acesta zona ajung multe iceberguri din Groenlanda.
Conul Gangelui extins in Golflul Bengal este rezultatul depunerilor impresionante din cadrul sistemului Gange-Brahmaputra. Rezultatul se observa cel mai bine la nivelul glacisului continental extins pe sute de mile.
La contacul a doua placi tectonice, prima prezentind crusta oceanica, iar a doua crusta continentala va rezulta un proces de subductie, insotit de prezenta unui vulcanism intens. Selfurile dezvoltate pe acest tip de margine continentala (activa) prezinta latimi mici. Fosa Chile reprezinta un bun exemplu de groapa abisala aparuta in apropierea selfului, ca urmare a subductiei Placii Nazca sub Placa Americii.
Coasta atlantica a Argentinei se caracterizeaza prin prezenta unei margini continentale de tip pasiv (Bazinul Argentinian), selful prezentind o mare extindere, incluzind Insulele Falkland. Sectorul dintre coasta Americii de Sud si Antarctica este cunoscut sub numele de Pasajul Drake, dupa numele celebrului pirat si explorator britanic.